Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) a lansat o alertă de urgență fără precedent pentru a identifica țările și situațiile în care este amenințată posibilitatea lucrătorilor europeni de a câștiga salarii decente.

” In centrul proiectului european există un contract social care oferă lucrătorilor posibilitatea de a beneficia de salarii și de condiții de muncă decente „, a explicat Luca Visentini, secretarul general al CES, „însă fundamentul pe care se bazează acest contract social are nevoie urgenta de întreținere și renovare . ”

„Miscarea sindicala europeana trimite acest mesaj de avertizare, deoarece echilibrul de forta intre muncitori si angajatori s-a schimbat prea mult in favoarea celor din urma. Dreptul de a negocia cu angajatorii este pus in pericol în multe state membre ale UE. ”

Această alertă se bazează pe un tabel al indicatorilor privind remuneratiile echitabile , elaborat de CES pe baza surselor oficiale, inclusiv OCDE și Eurostat, care nu reflectă totuși, problemele grave cu care se confruntă în prezent drepturile de negociere colectivă, în special în Danemarca și România. O analiză mai detaliată va fi publicată în cursul acestui an.

Toate statele membre ale UE trebuie să se asigure că angajatorii respectă dreptul muncitorilor de a negocia prin sindicatele lor „, spune Esther Lynch, secretar confederal al CES. „Această alertă este un apel la acțiune, un avertisment pentru guverne privind necesitatea de a discuta cu sindicatele cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a restabili negocierea colectivă și a repune dialogul pe drumul cel bun, cu privire la modul de creștere a ponderii din bogatia nationala consacrata salariilor și de a creste numărul de lucrători care intră sub incidența convențiilor colective privind salariile și condițiile de muncă – cu, dacă este necesar, sprijinul UE. ”

„În multe state membre, lucrătorii câștigă mai puțin decât înainte de criză. Acesta este rezultatul dezmembrării negocierilor colective și a numărului de locuri de muncă precare care reduc treptat nivelul șomajului. Dar, de asemenea, pentru ca mult prea adesea , guvernele permit angajatorilor să ignore sau să calce in picioare dreptul muncitorilor de a se organiza și negocia colectiv. Revitalizarea negocierilor colective va îmbunătăți soarta oamenilor și va întări creșterea economică în beneficiul tuturor. ”

Chiar fără a lua în considerare litigiile în curs, tabelul CES relevă 35 de cazuri de alertă roșie care implică 17 state membre ale UE. Țările cu cel mai mare număr de astfel de cazuri sunt Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Republica Cehă și Regatul Unit.

Printre motivele care declanșează alertele de urgență, tabelul arată că:

 • În cel puțin 8 state membre, contractele colective sunt încheiate în principal la nivel de întreprindere și nu la nivel sectorial, ceea ce generează diferențe salariale semnificative între firmele din același sector;
 • Mai puțin de 35% dintre lucrătorii din cel puțin 6 state membre fac obiectul unui contract colectiv;
 • Mecanismele de extindere a acordurilor colective la un număr mai mare de lucrători nu funcționează, sunt rare sau inexistente în cel puțin 12 state membre;
 • Salariile sunt mai mici decât media de 45,3% din PIB în 10 state membre, ceea ce înseamnă că 55% din venitul național al acestor țări nu este generat de forța de muncă salarială.

STATISTICA CES

INDICATORI PRIVIND REMUNERAREA

 • Negociere colectiva in principal la nivel de intreprindere
 • Sursa: Perspectivele locurilor de munca , OCDE 2017
 • Acoperirea negocierii collective pentru mai putin de 35 % din salariati
 • Sursa: Eurofound, Evolutia negocierii colective in Uniunea europeana 2015
 • Mecanisme de extindere, rare sau inexistente.
 • Sursa: Perspectivele locurilor de munca , OCDE 2017
 • Partea care revine salariilor : salarii mai mici de 45,3% din PIB pentru 2016.
 • Sursa: Eurostat